مضرات دوپينگ
مرگ فيزيولوژيك : استفاده از اين نوع داروها باعث تغييرات شديد و گاه برگشت ناپذيري در فرايند طبيعي بدن مي شود.
انحطاط رواني شخصيت : رضايت شخص به تقلب ، ناديده انگاشتن توانايي ها و ظرفيت هاي شخصي و بزرگ كردن ناتواني ها و معايب و… از جمله عوامل انحطاط رواني محسوب مي شوند.
انحطاط اخلاقي : به واسطه تعدي فرد از قوانين و مقررات جامعه صورت مي گيرد .
داروهاي دوپينگ :
از ديدگاه كلي سه گروه از داروها كه توسط ورزشكاران مورد استفاده نابجا قرار مي گيرد.
عبارتند از :
1- داروهاي نيروزايي همچون «استروئيدهاي آنا بوليزان » كه توسط ورزشكاران به طور آگاهانه براي افزايش كارايي ورزشي مورد استفاده قرار مي گيرد.
2- داروهاي درماني كه توسط ورزشكار يا پزشك معالج وي به صورت آگاهانه و يا ناآگاهانه در قالب نسخه هاي درماني مورد استفاده قرار مي گيرد.
طبق مقررات كميته بين المللي المپيك برخي از اين داروها همچون داروهاي « ضد احتقاق مقاد سمپاتيك» ،« داروهاي ضد اسهال» ،« كورتيكواستروئيدهاي موضعي» در صورتي كه قبل از مسابقه توسط پزشك تيم ، مصرف آنها به اطلاع كميته برگزار كننده رسيده باشد ، مجاز شمرده مي شود.
3- داروهاي نشئه آور همچون الكل و ماري جوانا كه براي ايجاد حالت خوشي كاذب و عدم احساس خستگي و تنشهاي روحي توسط ورزشكار مورد مصرف قرار مي گيرد.
براساس نظر كميته بين المللي المپيك مصرف پنج گروه ازداروهانظير “محركهاي سيستم اعصاب مركزي” ، “ضد دردهاي مخدر” ، ” استروئيدهاي آنابوليزان” ، “داروهاي مدر” ، ” مسدود كننده هاي گيرنده هاي بتا آدرنرژيك ” توسط ورزشكاران در مسابقات ورزشي ممنوع است.
دلايل منع دوپينگ :
دوپينگ خود به دلايل اساسي زير ممنوع شناخته مي شود.
دلايل فيزيكي : كاربرد داروها طيفي از اثرات جانبي ناخواسته و زيان بار را براي بدن فرد برجاي مي گذارد كه مي توانند در پاره اي از موارد برگشت ناپذير بوده و صدمات جبران ناپذيري را بر سلامتي ورزشكار وارد مي كند.
دلايل اخلاقي : دوپينگ با اهداف عاليه ورزش كه به منظور سالم سازي جسم و روح است منافات دارد، از سوي ديگر اين پديده زمينه اي براي كشانده شدن جوانان ورزشكار به سوي بلاي خانمانسوز اعتياد را فراهم مي كند.
دلايل قانوني : دوپينگ به دليل ايجاد برتري غيرمنصفانه در صحنه ورزش ، برخلاف مقررات جاري سازمان هاي اجرايي ورزش مي باشد و ارتكاب آن از سوي اين سازمان ها جرم محسوب مي گردد.
چه بايد كرد ؟
مقابله با اين پديده كه به صورت اپيدمي در تمام جوامع ورزشي در آمده است نياز به يك بسيج همگاني از سوي مجامع ورزشي داخلي و بين المللي دارد.
در وهله اول بايد در اين زمينه آموزش و اطلاع رساني شفاف و دقيقي از سوي فدراسيون هاي ورزشي و بهداشتي در خصوص مضرات و عواقب جهت آگاهي ورزشكاران و جوانان صورت بگيرد .
از سوي ديگر مبارزه همه جانبه دولتها در خصوص باندهاي توزيع كننده و عوامل فروش اين مواد صورت بگيرد .
بدانيم و آگاه باشيم مصرف كنندگان اين داروها اكثر جوانان مي باشند به علت حساسيت سني آنها ، ايجاد مقاومت دروني آنها از طريق آموزش هاي مفيد در خصوص داروها و عوارض مخاطره آميز آنها بهتر از منع مستقيم و اعمال مجازات هاي شديد است.
اثرات استفاده از داروهاي نيروزا و تولد هركول هاي پوشالي جمعه، 23 ارديبهشت 1384 به گزارش شبكه خبري ” ورلد نيوز” (world-news.org/Persian ) برخي ازجوانان بدون آگاهي از عواقب وخيم داروهاي نيروزا، مي خواهند با استفاده از آن، عضلات خود را قوي يا برجسته كنند. اما اثرات مخرب آن در دراز مدت گريبانگير آن ها خواهد شد.
اين روزها بازار فروش داروهاي نيروزا در بين جوانان و ورزشكاران مطرح جهان و حتي باشگاه ها و ميادين ورزشي داغ داغ است .
مي توان گفت ورزش و تغذيه مناسب يكي از عوامل اصلي جهت تناسب اندام به شمار مي رود ولي بسياري به اين عوامل مهم توجهي نكرده و بي اعتنا از كنار آن رد مي شوند .
ورزشكاران و جوانان تنها مصرف كنندگان اين داروها به شمار مي روند كه قصد دارند با خوردن اين داروها قدرت بدني خود را براي برد در مسابقات ورزشي افزايش دهند. آنها از اثرات مخرب اين مواد بر جسم هيچ اطلاعي ندارند.
گاهي اوقات اين مواد تغييرات شگرفي در اندام ورزشكاران ايجاد مي كند و باعث بزرگ شدن برخي از قسمتهاي فوقاني بدن «همچون بازوها و سينه »مي شود.
جوانان معتقدند با خوردن اين داروها،اندام زيبايي پيدا مي كنند و با پوشيدن لباس هاي تنگ و چسبان مي توانند اندام خود را به رخ دوستان و آشنايان بكشانند.
تاريخچه دوپينگ :
واژه دوپينگ از زبان آفريقايي مشتق شده است و يك نوشيدني الكلي باستاني است كه در آن دوره در مراسم هاي مربوط به حركات موزون از آن استفاده مي كردند.
دوپينگ، امروزه به معناي استفاده از مواد متعلق به گروه ها و داروهاي ممنوع ، محدود شده و يا استفاده از روش هاي گوناگون غيرمجازي است كه ورزشكاران به منظور افزايش كارايي خود در ورزش انجام مي دهند.
« خوان آنتونيو سامارانش » رييس كميته بين المللي المپيك، مي گويد : دوپينگ نوعي تقلب است كه از جنبه هاي مختلف منجر به انحطاط و مرگ مي شود.
اولين مرگ ورزشكاران به علت دوپينگ :
در سال 1886 دوچرخه سواري به نام لينتون به علت استفاده بيش از حد داروي ” تري ميتل ” جان خود را از دست داد.
پس از آن در مسابقات المپيك « توماس هيكس » دونده ماراتن در اثر مصرف « برندي و استريكلين » در شرف مرگ قرار گرفت.
در دهه 1950 ميلادي روس ها از «هورمون هاي مردانه » و آمريكايي ها از« استروييدها» به منظور افزايش قدرت و نيرو در بدن استفاده كردند.
در المپيك روم سال 1960 دوچرخه سوار دانماركي به علت مصرف بيش از حد” آمفتامين ها ” جان خود را از دست داد .
4 سال بعد در المپيك 1964 بزرگ شدن بي رويه عضلات ورزشكاران شك استفاده از داروها را در بين داوران المپيك برانگيخت.
سه سال پس از آن در سال 1967 بعد از مرگ « تامي سيمپسون » به علت مصرف غير از” آمفتامين ها ” كميته بين المللي المپيك در خصوص اين معضل در بين ورزشكاران واكنش نشان داد .
12 سال بعد در المپيك سئول 1988 « تست جانسنون » به علت مصرف ” استروئيدهاي آنابوليزان ” از ورزش محروم شد.
مهمترين واقعه محروميت تاريخ ورزشي مربوط به « ديه گو مارادونا » فوق ستاره فوتبال آرژانتين است كه در مسابقات جام جهاني 1994 آمريكا به علت مصرف داروهاي محرك از همراهي تيمش محروم شد و همين مسئله موجب شد تا آرژانتين بدون مارادونا در آن دوره از مسابقات حذف شود .
درباره نویسنده
دیدن این پست ها هم خالی از لطف نیست!
کیسه پودر
کیسه پودر سنگ نوردی چه اطلاعاتی لازم دارید؟ البته انتخاب یک کیسه پودر بسیار ساده است.در ابتدا فقط تصمیم بگیرید که آیا شما تمایلی به انتخاب یک کیسه پودر دارید.
مقدمه ای بر مصرف مکمل ها در سنگنوردی
مصرف مکمل ها برای سنگنورد در ایران به مساله مکمل مثل دوپینگ نگاه میشه هم از جهت مثبت و هم از جهت منفی ، بعضی افراد هستند که به شکل
نکاتی از استاد سنگ نوردی Lynn Hill
اصول اساسی در یادگیری : فکر می کنم مهمترین چیز داشتن دوستانی برای تمرین است . کیفیت از کمیت مهمتره و داشتن هدف و یافتن تناسب صحیح میان تمرین و
۰ نظر
بدون نظر!
شما میتوانید اولین نفر باشید در نظرات این نوشته!